Fun en gezondheid als basiswaarden voor ondernemers

Sinds december startte ik het nieuwe concept, Ondernemen met Steve, op.

‘Ondernemen met Steve’ staat garant voor maandelijks actief ontspannen & netwerken onder Gentse ondernemers. Telkens op andere Gentse locaties, quality time voor ondernemers!

12596497_1709160795969025_1505046953_n

Voor de eerste twee edities stonden een healthy breakfast kookworkshop van FoodLove bij BE O en een intensieve intervaltraining met aansluitend gezond ontbijt bij Venice Beach op het programma.

Een complementair alternatief voor het bestaande aanbod van netwerkevents, gericht op ondernemers uit Gent en omgeving.

Omdat ondernemers veel kunnen opsteken van elkaar, elkaar vaak opzoeken en elkaar best kunnen vooruit helpen, blijft netwerken cruciaal.

Het is vaak de enige ‘hobby’ die een ondernemer zich naast de gewone drukke werkdagen nog kan gunnen. Immers zijn de dagen van ondernemers zeer druk ingevuld, moet deze na de gewerkte uren nog heel wat administratie in orde brengen en wil die ook nog even diens familie of vrienden kort kunnen zien.

Sporten of ontspannen wordt al gauw opzij gezet in functie van de onderneming. Waardoor vele ondernemers zichzelf en de eigen pleziertjes eigenlijk verwaarlozen.

Cijfers van het onderzoek ‘Een ondernemende geest in een gezond lichaam’  van UNIZO tonen aan dat de gemiddelde ondernemer 56,6u per week aan het werk is en hier tegenover gemiddeld amper 1u en 9min beweging heeft.


“Waarom zou dat sporten of ontspannen niet kunnen gelinkt worden aan de enige hobby waar ondernemers dan wel tijd voor maken, namelijk netwerken met andere ondernemers?”


 

Dat was de vraag die ik mezelf voor de opstart van Ondernemen met Steve stelde.

De boog kan niet altijd gespannen staan. Ondernemen is vaak al serieus genoeg en dus mag er al eens tijd gemaakt worden voor wat ontspanning, beweging en fun!

DSC_0973

Wat begon als een ondernemend experiment, na het brainstormen met enkele bevriende ondernemers tijdens een dolle netwerkavond op de after-movie-receptie van de ING innovation night op het Film Fest Gent, is ondertussen uitgegroeid tot een maandelijks wisselend aanbod van ontspannen activiteiten voor ondernemers in en rond Gent.

Bedoeling was Gentse ondernemers in de kijker te zetten, die telkens door mij zouden worden uitgekozen, om hun normale ondernemersactiviteit te demonstreren en deze activiteit proefondervindelijk te laten ervaren door andere deelnemende ondernemers.

Aan deze doelstelling werden al gauw extra waarden gekoppeld:

  • Wisselende ondernemerslocaties in Gent
  • Het belang van een gezonde maaltijd voor de ondernemers
  • Het belang van ontspanning en beweging voor de ondernemers
  • Een persoonlijke, informele aanpak
  • Een kleine deelnemersgroep ter bevordering van het netwerken
  • Het belang van plezier en ontstressen bij deelname

En zo werd het alternatieve netwerken gecreëerd.

Niet met de bedoeling, zoals dat vaak door ondernemers op netwerkevents wordt nagestreefd, om zoveel mogelijk visitekaartjes te verzamelen, die nadien in de lade van het bureau verdwijnen.

Hier start de conversatie evenmin met een goede salespitch.

Wat belangrijk is, is de losse sfeer, het informele contact, plezier tussen de deelnemers en de nazorg via persoonsbeschrijvingen, die na het evenement in de online community van deelnemers worden gedeeld.

Wie deelnam aan één van de sessies, kan alle persoonsbeschrijvingen van eerdere en toekomstige deelnemers in deze community naderhand checken.

Zo kunnen de deelnemers tijdens het event zelf op ontspanning en informele gesprekken focussen en hoeven ze eigenlijk geen visitekaartjes mee te brengen!

Hoeveel visitekaartjes moet je verzamelen voor er een bruikbaar contact tussen zit? Als ik in mijn lade kijk, heb ik honderden van die kaartjes liggen. Terwijl ik de contacten waarmee ik echt een zakelijke band uitbouwde op twee handen kan tellen.

Dit terwijl Ondernemen met Steve na twee sessies al voor enkele geslaagde matches en tevreden reacties heeft gezorgd:

 

nisha“Hey Steve! Even laten weten:

Ondernemen met Steve werkt!
Het klikt zeer goed tussen Griet en ik, en het zou wel eens kunnen dat we op termijn gaan samenwerken. Fantastisch iets waar zij mee bezig is!”

Nisha Van Wanzeele – Mimique.be


sam
“Mijn deelname aan de sessie bij Venice Beach was vooral om nieuwe mensen te leren kennen en het netwerk uit te breiden.

Deze verwachting werd zeer mooi ingelost door lange en diepgaande gesprekken met de andere deelnemers.”

Sam Vloeberghs – samvloeberghs.be

 

bert
“Topdebuut als ondernemer.

Al kokend netwerken werkt

Bert Vandebuerie – Connexi.eu

 

Deze reacties gaven alvast een stimulans om het concept verder uit te werken en te durven focussen op het plezier van alternatief netwerken, zonder dat dit bloedserieus hoeft te zijn.

Mijn visie en vermoedens qua value proposition werden ook bekrachtigd door het eerder vermelde onderzoek van Unizo:


“Slimme – en oudere -ondernemers zetten sport en gezonde voeding in als remedie tegen werkstress.”


Want die blijkt ook voor ondernemers duidelijk aanwezig te zijn. Terwijl het belangrijk is, dat ondernemers belang hechten aan hun gezondheid:


“Als ondernemer is er nog een extra dimensie verbonden aan gezondheid. Als je als ondernemer ziek wordt dan valt in veel gevallen ook het inkomen uit arbeid weg, zonder dat je kan rekenen op een uitgebreid sociaal vangnet. Een goede gezondheid is dus eveneens een basisvoorwaarde om te kunnen ondernemen.”

Onderzoek Unizo: ‘Een ondernemende geest in een gezond lichaam’


 

Ik tracht dus in te spelen op de problemen, die bij ondernemers blijken aanwezig te zijn en zo mijn eigen ‘Product Market Fit’ te bekomen, zoals ik dat ook zou vragen aan de student-ondernemers die ik in mijn hoofdberoep aan UGent coach tijdens de opstart van hun onderneming.

Eén van die problemen is vermoeidheid bij ondernemers, die het gevolg is van stress:


“Ondernemers klagen vooral over vermoeidheid ten gevolge van stress.” Dat blijkt uit het onderzoek ‘Een ondernemende geest in een gezond lichaam’ van UNIZO, waar ook volgende info in wordt meegegeven, “In een typische week ervaart een ondernemer gemiddeld 2,5 keer een slechte nachtrust (te weinig geslapen, niet diep genoeg geslapen). Bij mannen ligt het cijfer op 2,4 en bij vrouwen 2,8. Bijna een kwart van de ondernemers geeft aan minstens 5 nachten per week slecht te slapen.”

De belangrijkste bron van stress voor ondernemers is het werk. Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat het werk een belangrijke bron van stress is. De tweede belangrijkste bron van stress is het evenwicht tussen werk en privé (30%).”


zen1

unspecified
De 3de sessie van Ondernemen met Steve staat daarom in het teken van ontstressen, rust zoeken in jezelf en de ademhaling gebruiken om je eigen lichaam aan te voelen, ofte YOGA voor ondernemers.

Gegeven door Eveline Van Herreweghen, die verder ingaat op de link tussen YOGA & ENTREPRENEURSHIP.


12249964_10153376372239195_4453466568599195242_n

Aansluitend neemt voedingsdeskundige Wouter Vandegehuchte over om advies te geven over gezonde, evenwichtige voeding voor ondernemers.

Hij zal de daad bij het woord voegen en een gezond ontbijt voorschotelen aan de deelnemende ondernemers, die verwelkomt zullen worden bij WIJS in Gent.

 

 

Ook Gents online marketing goeroe, Bart Dewaele, zal naderhand aansluiten bij het netwerkdeel.

En zo mag het duidelijk zijn dat Ondernemen met Steve stilaan echt een community vormt voor ondernemers in en rond Gent.

Ook bovenstaande tekeningen werden door een Gentse illustrator gemaakt, namelijk Peter De Grauwe. Die uit sympathie voor dit ondernemend concept, zijn visie in tekeningen weergaf.

Kortom, ben je ondernemer in of rond Gent en wens je even de serieux opzij te schuiven, te netwerken en tegelijkertijd te werken aan je gezondheid? Schrijf dan nog gauw in via volgende link.

De YOGA & ENTREPRENEURSHIP sessie gaat door in de ochtend (8u30 t.e.m. 11u30) van dinsdag 22 maart, bij WIJS in Gent (Voorhavenlaan 31).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *